Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čoklík s čírem

Zvědavě mi očichával boty a pak podrobil důkladné prohlídce mou nákupní tašku. Vyměnili jsme si pohledy. Promiň, nic tam pro tebe nemám, leda že by ti chutnaly rohlíky, toaletní papír nebo syrové brambory, povídají mé oči. Aha, no co se dá dělat, to jsem si moh´ myslet, on na to smutně. Máš pěkný číro, chci ho něčím potěšit. Ále, vrhne na mne opovržlivý psí výraz, to si vymyslela moje panička, okoukala to v ňákým psím časopisu, prý je to teď trendy, nebo co. Ani nevíš, jak si připadám, když mně venčí. A to mě chtěla obarvit na růžovo, abych vypadal jako úplnej debil. Jo jo, je to těžký ten psí život.

Jasně, chápu tě, být čtyřnožcem není žádný med. Ale co ti mám povídat, povzdychnu si, lidi to taky nemají zrovna jednoduchý. Ty máš mindráky kvůli pár natupírovaným chlupům na svý chundelatý hlavičce, přestože to je trendy a já se zase doma marně snažím přesvědčit svého náctiletého dvounožce, aby si alespoň před maturitou zašel k holiči a vypadal trochu jako člověk a ne (promiň, bez urážky) jako nějakej špinavej zatoulanej vořech.

Sdělujeme si beze slov své životní trable. Autobus MHD se kodrcá po nerovné silnici. Přejíždím zrakem po vodítku čoklíčka s čírem, až mě zavede k jeho paničce. Asi dvacetiletá odbarvená blondýna, na hlavě jasně růžovou cyklámenovou čepici, kolem krku šálu stejné barvy a nehty nalakované v témže odstínu. Aha, odtud vítr vane. Tvoje panička asi chce, abyste byli pěkně vyladění, mrknu s porozuměním na psíka. No právě, odfrknul si znechuceně, aby si tak psí holky v parku myslely, že jsem ňákej metrosexuál!

Je sobota kolem půl osmé večer. Autobus je poměrně plný. Někteří lidé se zřejmě vrací z víkendové šichty, jiní vyrážejí za zábavou, večer je přece ještě mladý. Skupinka rozjařených spolucestujících halekajících opodál už zřejmě zahájila přípravy na bujaré veselí sobotní noci. No nevím, jak budou vypadat tak za hodinku nebo za dvě, když už teď sotva stojí na nohou.  To zas bude v ulicích nablito, řekl by klasik.

Alkoholem posilnění pasažéři patrně nepochopili, k čemu je to zelené tlačítko na tyči u dveří a tak zkoumají, jestli by se ty dveře daly případně vykopnout nebo vypáčit, aby mohli opustit dopravní prostředek. Pro jistotu zařvou na celý autobus: „Ty buzerante jeden za…..nej, votevři!“ Nešťastníkovi stojícímu u výstupu, věnují další varovnou poznámku: „Uhni ty zm…….! Tě zabiju, ne?“ To má za to, že tam stojí tak blbě, když chce panstvo vystupovat.

Psík vystrašeně nadskočí a nevěřícně se mne ptá: to jako myslí úplně vážně? Snažím se zachovat neutrální výraz, jako by se nic nestalo, aby si mě ti křiklouni náhodou taky nevybrali za terč svých vyhrůžek. To bohužel nevím, jestli to myslí vážně, nebo jsou to jen takové opilecké řeči. Před nedávnem někoho pořezali v metru v půl osmé ráno. Hlavně buď v klidu, ani necekni.

To fakt nechápu, vy lidi jste divný, kouká na mě můj čtyřnohý společník polekanýma očima. My se teda, pravda, taky někdy poštěkáme, ale tohle, to už je trochu moc, ne? Hele, a ten co řval nejvíc, měl na hlavě něco podobnýho jako já. Tak to teda ne, tím spíš to nechci. Já jsem přece slušnej spořádanej pes. Nikdy neštěkám sprostě, ani nikoho nechci zabíjet.

Nezlob se, ale to tvojí paničce přece nemůžu vykládat, že máš odpor k čírům, říkám omluvně. Co by si asi pomyslela? Že jsem nějaký pošuk, co si v autobuse povídá se psy?

Na příští zastávce vystupuji. Vyměníme si s čoklíkem s čírem poslední pohled. Nevěš hlavu, říkám mu na rozloučenou. Všichni dvounožci nejsou tak frustrovaní, že si to musí vybíjet na ostatních agresívním chováním. A s tou barvou, to už snad tvoje panička pochopí, že všechno nemůže být růžový.

Autor: Pavla Kolářová | sobota 21.3.2015 7:08 | karma článku: 14,56 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3572x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,24
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.