Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smím prosit, vole?

Společenská událost nebo spíš veřejný ponížení? Prej že tam musíme všichni, vztekala se šestnáctiletá Adéla. Jo, to určitě, jenom ti, kterým to nařídí jejich trapná matka. Že je to tradice a podobný pindy. Některý máminy kamarádky si tam dokonce našly své manžely. Pche! Nuda! To se ty holky vdávaly v sedmnácti? To bylo někdy ve středověku, ne?  

Překvapivě matky Adéliných kamarádek měly stejně úchylný nápad, takže se v těch tanečních nakonec nebude muset ztrapňovat sama. Naštěstí. Nechápe, že tím starší generace (rozuměj: matinky, tetičky a babičky) tak žije. Tuhle, za ní přišla máma s nějakým příšerným tmavomodrolesklým hadrem a pronesla:

„Tady bychom to mohly trochu přešít a kapku vypasovat a bude to šik, co říkáš?“ Matka Adély, Renáta, se rozplývala nad jakýmsi kusem textilu z dob svého mládí. Tohle byly její nejlepší šaty do tanečních. Z Tuzexu, samozřejmě. Holky tenkrát bledly závistí a kluci se předháněli, s kým půjde tancovat. To byly bezstarostné časy! Zasnila se….

Adéla vážně uvažovala, jestli nemá zavolat na krizovou linku Dítě v ohrožení, nebo tak něco. „Tenhle starodávnej retro…….obleček (původně chtěla říci: hnus) si na sebe nevezmu ani za nic, to radši půjdu nahá….“, řekla zlověstně.

Renáta tušila, že s dcerou nic nepořídí, když nasadila takovýhle tón. Zeptá se opatrně manžela, kolik je ochoten investovat do jejich společenské garderóby. Ona sama koneckonců také nemá co na sebe, přece nepůjde jako doprovod v nějakém ´retro oblečku´, jak by řekla opovržlivě Adéla. Nakonec hlavní živitel, otec, vytáhl z peněženky přiměřený obnos a výkonná manažerka rodiny, matka, rozhodla, že si dospívající dcera zakoupí dvoje SLUŠNÉ (zdůraznila) šaty. (Část obnosu pochopitelně dala stranou pro ošacení gardedámy).

"Boty půjdem kupovat společně, hezky si to užijem, ne?" Navrhla nadšeně Renáta. Následoval další amok . Adélu znovu napadlo, jestli by přeci jen neměla udat svou matku tyranku sociálce. Rodinné shánění bot – to zas bude ´Tour de Vopruz!. Určitě mi bude vnucovat nějaký příšerný lodičky na půlmetrových podpatcích! Jako by nestačilo, že po ní podědila ty nejhorší geny a tudíž i bez podpatků vypadá jak žirafa! No aspoň že fotřík utrousil pár bankovek - konečně si koupím ten zesilovač ke kytaře, utěšovala se v té mizérii Adéla. No a ty šaty sfoukne někde po sekáčích a kamarádkách.

 

Nastal den D. První taneční hodina. Renáta skončila v práci dříve, aby stihla kadeřníka. Adéla si se svými dlouhými vlasy odmítla cokoliv udělat, při slovech žehlička a vlnky dostávala hysterické záchvaty. No jo, naše rockerka, konstatovala rezignovaně Renáta. Kdepak kulma jako před třiceti lety, kdy jí její vlastní matka, Adélina babička, sežehla několik pramenů krásných vlasů ve snaze vyrobit jakési nemožné lokny. Renáta byla ve třídě jedna z posledních, kdo ještě neměl trvalou á la ´květák´, což jí to bylo samozřejmě vehementně předhazováno, že se snad kvůli tomu ani nevdá. Dnes už se, zaplať pánbůh, podobné šílenosti nenosí.

„Měly bychom si pospíšit, jak to že ještě nejsi oblečená?“ Popoháněla Renáta nervózně svou dceru. „Sakra jedna kontaktní čočka mi spadla někam pod umyvadlo“, klela sama pro sebe.

„Ale vždyť já jsem už dávno oblečená, to na tebe čekáme“, řekla nechápavě Adéla.

Renáta zaostřila zrak. To co považovala za černé kombiné končící v půli stehen, jsou patrně Adéliny ´slušné´ šaty. K tomu balerínky připomínající cvičky na tělocvik. Fakt dobrá kombinace. No hlavně, že jí dcera v obchodě neosočila, že kvůli ní je tak příšerně vysoká – celých 175 centimetrů! Renáta zaostřila zrak ještě více, vykulila oči, div jí nevypadly pracně nasazené kontaktní čočky:

„No to nemyslíš vážně? Z šatů ti málem vylézá zadek a ještě ke všemu nemáš podprsenku?“ Pokoušel se o ni infarkt.

„Ale mami nebuď tak staromódní“, protočila Adéla oči v sloup, „si přece sama říkala, že to vypadá blbě, když mi jsou vidět ramínka, a přece si nevezmu pod černý šaty tu svou jedinou slušnou oranžovou podprdu, ne? A navíc, toho si nikdo nevšimne, teda kromě tebe, tak to , prosim tě, tak neřeš.“

Renáta se zhluboka nadechla a vydechla. Koneckonců, jí Adéla předem varovala, že půjde nahá, což přece téměř do puntíku splnila. A jestli si toho někdo všimne? Leda tak taneční mistr – snad mu to nepřivodí zdravotní problémy! Její nejtemnější obavy, že se postarší taneční mistr při pohledu na tu záplavu volně pobíhající (neb neopodprsenkovaných) mladistvých ňader neovládne, se naštěstí nenaplnily. Učitel tance je zřejmě zkušený profesionál. Tolik mladých obnažených těl! Jiní v jeho věku si pořizují Viagru a on zachovává chladnou hlavu.

Částečně uklidněná Renáta zasedla ke stolu k dalším gardedámám a  kriticky přeměřovala délku šatů ostatních tanečnic, kupodivu zahlédla i kratší modely, než měla její vlastní dcera. Tu a tam byly k vidění i džínové šortky, trička a dokonce – no to snad ne, to mě podrž, tahle dívenka asi četla pohádku ´O chytré horákyni´!

Právě kolem ní ladně kroužila Adéla. No vida, jak jí to jde. Ale co to? Hrůza! Renáta ostřížím pohledem zpozorovala, že dceři teče oko – totiž na punčocháčích, ne ty její široké oční linky, co v nich vypadá jak sova pálená (výchovnou přednášku na toto téma už Renáta dávno vzdala). Musí ji na tu díru ´nenápadně´ upozornit. Nebo snad raději ne? Hlavou jí blesklo déja vu - ona sama na tanečním parketu, snaží se zapamatovat si správné kroky a neuklouznout přitom po naleštěné podlaze, když tu na ní její matka ´nenápadně´ (takže to slyšel snad celý sál) syčí: „čouhá ti spodnička, zastrč si jí“. Hned bylo o čem ´nezávazně´ konverzovat s tanečníky při korzování!

Adélu právě v ten samý moment napadlo, to na mě musí máti furt tak blbě zírat? A jestli jí zase přede všema sprdne za ty roztržený punčocháče, tak už se fakt asi dopustí…….. jak se řekne ženský rod od ´otcovraždy´? Jak to že se o tom v dějepisu neučili?

 

O přestávce mezi matkou a dcerou panovalo vražedné napětí. “Mami, nic mi neříkej, nebo……“, spustila výhružně Adéla. „Já jenom že…….“, řekla opatrně Renáta. „Jenom co?“ Smrtící pohled. „….no…jenom, že……. že ti to dneska ohromně sluší a tak hezky ti to šlo a…a…..“, vykoktala ze sebe Renáta jednu ze svých největších lží.

„Vážně?“ Adéla se na ni poprvé za celý večer mile usmála.

O chvíli později byla na programu pánská volenka. K jejich stolu se ledabyle přikolébal vlasatý mladík s asi deseti náušnicemi, povytaženou košilí a motýlkem nakřivo a nesrozumitelně zamumlal:

„Smím prosit, vole?“

„S někým, kdo říká v tanečních ´vole´ a ani si neumí zastrčit podolek, já tancovat nepůjdu“, řekla Adéla pohoršeně tónem vznešené madam. „Tady, chlapče, nejsme na pastvě, ale na kurzu společenského chování!“

Cože? Tohle jsem snad měla říct´ já, ne? Žasla tiše Renáta, kdyby náhodou omdlela, poskytla by jí její náhle zmoudřelá dcera první pomoc? Bože, bože, kam ten svět spěje, když už i nesnesitelná puberťačka se na chvíli chová dospěle a rozumně?

Autor: Pavla Kolářová | sobota 28.3.2015 7:36 | karma článku: 29,64 | přečteno: 1733x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,22 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 302x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,23 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3571x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Možná...

Možná se bojím toho, že mám strach... A tenhle pocit mne všude doprovází... Varování: ano, je to poezie, taková trochu pesimistická...Ale taky do určité míry motivační...

22.8.2023 v 20:03 | Karma: 11,19 | Přečteno: 209x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Jak jsem začala pít pivo, zapálila se mi lýtka a málem ze mne byla celebrita...

Cestování nás obohacuje o nové zážitky a životní zkušenosti. Pokud nepotřebujete pětihvězdičkový hotel, vyhřívaný bazén a karaoke párty, stačí málo: vyberte si směr a cíl, dopravní prostředek, kde složíte hlavu, kde se najíte a...

5.8.2023 v 12:01 | Karma: 17,20 | Přečteno: 467x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Proč bychom se nepotili...aneb Jak nejlépe přežít vedra...

Jak jsem naznačovala v předchozím článku, původně jsem se chystala úplně jinam, totiž do cizokrajných končin na jihu. A kam myslíte, že jsem jela místo toho? No zase na jih... ale do míst mně více či méně známých. Pořád je co...

18.7.2023 v 20:56 | Karma: 18,59 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Sedm věcí, které musím stihnout, než mi bude 60...

Jak by měl člověk strávit svůj narozeninový den? Být s těmi, které mám ráda? Bujarou oslavou? Bilancováním, co život dal a vzal? Dělat něco ztřeštěného? Učinit zásadní životní rozhodnutí? Víte co, tohle nejde úplně naplánovat,...

8.7.2023 v 10:20 | Karma: 17,61 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Reportáž psaná na potítku...

Nezačalo to vůbec dobře... Totiž rozbila jsem hodiny. Ne snad, že bych byla pověrčivá, ale co když to přináší smůlu? Ale hlavně také čím budeme měřit čas? Dobrá, zakoupím nějaké v asijském krámku a budou doufat, že vydrží...

21.5.2023 v 7:36 | Karma: 19,59 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Sedící býk se za mlada jmenoval Skákající jezevec aneb Hlavně o tom moc nepřemýšlejte...

Fantazie zkrátka nezná hranic.To aspoň tvrdí poslední věta Textu 1 z letošního didaktického testu z češtiny. Zde bych autorům určitě dala za pravdu. Ale to je asi tak jediný bod, ve kterém se naše názory nerozchází. Jinak bych...

4.5.2023 v 8:36 | Karma: 17,18 | Přečteno: 271x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Tak trochu v rejži...

Jak to máte s orientací v terénu? S pamětí? Technickou gramotností? A tak podobně. No já se jen ptám, jestli jste na tom podobně blbě jako já. Pokud ano, stejně mě to neuklidnilo, protože já jsem momentálně tak trochu v rejži...

2.5.2023 v 20:10 | Karma: 16,10 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Vesmírné zvláštnosti..., PF 2023

Hlášení základně: po dobu mého letu vesmírem v tomto kalendářním roce se stalo spoustu zásadních věcí. Zde předkládám k nahlédnutí fotodokumentaci planety Země a některé dílčí zprávy z palubního deníku. Vracím se zpět ze své mise.

26.12.2022 v 7:46 | Karma: 12,53 | Přečteno: 185x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Všichni budou flexit, co všechno dostali pod stromeček...

To jsem tahle včera jela úplně narvaným autobusem, do kterého navíc přistoupila početná skupinka střítků tak kolem deseti jedenácti let. Proč skřítků? No protože měli na hlavě takové ty červené čepičky s bílou bambulkou, prostě...

23.12.2022 v 9:37 | Karma: 22,97 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Jsem tak trochu na hlavu...

V poslední době se nám tady rozmohl takový fenomén. Několik zdejších blogerů tu občas, kromě jiných článků, píše i verše a blogerky, které by v sobě také určitě našly nějaké ty básnické vlohy, se k tomu pořád ne a ne rozhoupat...

18.11.2022 v 5:42 | Karma: 13,29 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Už máte pořešený Vánoce?

"Letošní Ježíšek bude asi opravdu chudej, jako ten skutečnej tenkrát ve chlívě v Betlémě", sdělila ustaraně Karolína Markétě u jejich pravidelnýho kafe ve čtvrtek po práci. "Nějak se nemůžeme dopočítat peněz za plyn, potraviny,...

1.11.2022 v 8:15 | Karma: 24,38 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Cíl mise je jasný: prozkoumat a zdokumentovat...

Tak vážení, všechno je úplně jinak. Ano, už jste na těchto stránkách leccos zaslechli o jakémsi výjezdním zasedání zdejších pisálků a fotografů v nejmenované moravské metropoli. Jak jinak, tady se vše vykecá. Musím to ale uvést...

25.10.2022 v 23:08 | Karma: 13,94 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Ranhojič zlomených srdcí

"Tak jak ses měla na tý svý exotický dovolený?" vyzvídá kamarádka. "Ále, bylo tam příliš mnoho Sněhurek a málo trpaslíků, totiž vlastně princů", shrnula Romana vágně svůj prázdninový pobyt, od kterého si možná slibovala trochu...

18.8.2022 v 15:33 | Karma: 18,13 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když praží slunce či leje jak z konve aneb Proč jezdit na kole...

Kolik potu musíte vyplavit z těla, kolik promočených triček vyždímat, kolikrát nahodit spadlý řetěz, zalepit píchlou duši, pofoukat modřiny a rozbitá kolena, než pochopíte, že tohle přesně dává nějaký smysl? Pokud vám to však...

1.8.2022 v 19:21 | Karma: 15,96 | Přečteno: 318x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Cesta do Tramtárie II. aneb Jak jsem nepotkala Vinnetoua a nakonec mne neunesli...

Kdo z vás nikdy neviděl proslulé filmy s ušlechtilým náčelníkem Apačů a jeho věrným bílým bratrem, který se ohání pěstmi v boji za spravedlnost? Nevím jak vy, ale já jsem s nimi vyrůstala. Tolikrát jsem chtěla prožít aspoň...

21.7.2022 v 20:11 | Karma: 19,09 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,22
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.