Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Divný okna a ´very hot water´

Milý deníčku… 12. června: „My Britové musíme mít vždycky všechno po svém“, prohlásil Dan, jeden z našich lektorů na hodině British Culture. Nekecal, sama se o tom přesvědčuji skoro na každém kroku.

Už když jsem si potřebovala dojít na místa, kam i Její Veličenstvo chodí pěšky, nastaly neočekávané problémy. Tedy ne zrovna zažívací, ale spíše obtíže technického rázu. ´Kam s tím´, na to přijde i malé dítě, ale ´jak se toho zbavit´, toť může být oříšek. Hned na Victoria Station jsem si připadala jak technický blb (ne poprvé ve svém životě), když jsem pátrala po jakémkoliv tlačítku, páčce či provázku, za který bych zatáhla. Dobré mravy mne naučily, že onu místnost po sobě zanechám minimálně v takovém stavu, v jakém byla, když jsem do ní vstoupila, ale tady jsem už málem zbaběle prchla z místa činu a zanechala po sobě biologické stopy. Nakonec jsem bezradně vzala za kličku v tajemných dvířkách ve zdi, když už nic jiného, tak alespoň otevřu větrací světlík. Heuréka! Ono to bylo splachovadlo!

 

No nic, příště už budu chytřejší. Ovšem když jsem si chtěla umýt ruce, čekala mne další zrada. Není mi jasné, proč mají v Británii u umyvadla dva kohoutky – teplá a studená voda zvlášť. Tedy ne že bych se chtěla vměšovat do záležitostí cizího státu, ale proč tam, ksakru, nemají směšovací baterii? Zřejmě nejsem jediná osoba, která se nad tímto nezvyklým jevem pozastavila. Pro ´hňupy´ z kontinentální Evropy a jiných zaostalých částí světa tam pro jistotu umístili varovný nápis: „ Caution – Very hot water!“ Návod, jak to má člověk provést, když si chce pustit vodu přiměřené teploty, tam bohužel nebyl a špunt k umyvadlu také ne.

Než se člověk vypraví na Britské ostrovy, patrně si s předstihem nastuduje rozdílný systém jednotek: míle (asi tak 1,6 km), yard (0,9 m), libra (0,454 kg) či pinta (něco přes půl litru). Zbytečná námaha, ani nevytahujte kalkulačku, v běžných obchodech mají uvedeny jak ´imperial´ tak ´metric´ units. Zřejmě aby je tupí turisti pořád neotravovali zbytečnými dotazy: „How much is it?“ Neznalost místních měr a vah není žádné společenské ´faux pas´, to se spíše párkrát ztrapníte, když se dobýváte do autobusu na opačné straně, než jsou dveře. To na přechodech pro chodce stačí umět číst: „Look this way“ a dívat se přitom na semafor, který není na opačné straně silnice, ale po levé ruce. Velmi prozíravé.

Největší ´kulturní šoky´ zaručeně zažívám u hostitelské rodiny, která bydlí ve starém viktoriánském domě. To znamená, že okna se tu otevírají pohybem nahoru a dolů, pokud tedy vůbec jdou otevřít – prostě divný okna. Ve dveřích nejsou kliky, ale otáčivé knoflíky. Ke světelným zdrojům přistupuji se značnou nedůvěrou – nejdříve musím náležitě prozkoumat, kde a jak se vlastně zapínají a vypínají (aha, nejdříve musím zapnout eletrickou zásuvku ve zdi). Možností je mnoho: zmáčknout, táhnout nebo kroutit.

Nejvíce jsem kroutila hlavou ve sprše. První dva dny jsem se nedobrovolně sprchovala v ledové vodě, než jsem přišla na kloub tomu, k čemu jsou na vodovodní baterii ty dva kroužky – jedním se reguluje teplota, druhým průtok vody a každý z nich musíte otočit opačným směrem. Moji britští ´rodičové´ jsou moc milí a pohostinní, tak si přece nebudu stěžovat kvůli každé hlouposti.

Mají se mnou nekonečnou trpělivost. Nevadí jim, že si u snídaně liju mléko do čaje, ale u odpoledního posezení mi nápoj pro jistotu naservírují sami – nejdříve mléko samozřejmě. Když přicházím domů, s úsměvem mě vítají. Po pár dnech mi došlo, že pobaveně sledují můj přezouvací rituál. Nejdříve to jen s tichým úžasem pozorovali a nekomentovali, ale pak se mě zvědavě zeptali, proč nosím v domě bačkory. Je to snad typicky česká tradice?

Autor: Pavla Kolářová | středa 24.6.2015 9:09 | karma článku: 14,33 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3572x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,24
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.