Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co dělat když vám vánočka (ne)vydrží až do března…

„Ruční pletení, pomalé kynutí. Že vám to něco říká?“ ozývá se už několik týdnů podmanivý hlas z reproduktoru v jedné sámošce. Spíše než vzpomínky na vlastnoruční výrobu vánočky, mi vždycky naskočí – odkud já jen toho chlapa znám?

Teprve před nedávnem jsem tu záhadu rozlouskla! Jasně, to je ten hlas, co dabuje toho úžasně sexy kanadskýho detektiva Murdocha, který na konci devatenáctého století používá supermoderní vyšetřovací metody, přestože mnohé z nich nebyly v té době ještě ani objeveny. Prostě borec!

Kam se na něj hrabu se svými chatrnými znalostmi z oblasti fyziky, biologie nebo chemie. Přírodní vědy mě ve škole bohužel tak trochu minuly. Zato na poli domácího pečení vánočky i já mám za sebou nejeden vědecký objev a poznatky, které sice nevejdou do dějin, ale ráda se o ně podělím.

Tedy musím rovnou přiznat, že ruční pletení a pomalé kynutí jsem vzdala už asi tak před patnácti lety, přesto se u nás každý rok na Štědrý den objeví na stole vánočka vlastní výroby. K její současné podobě vedla cesta, která rozhodně nebyla vystlána růžemi, voňavou vanilkou a nasekanými mandlemi, ale sérií pokusů a omylů. Své zkušenosti bych shrnula do několika následujících bodů:

1) Netvařte se nakvašeně, když droždí nespolupracuje, tak jak by mělo. Nemusí to být vždy způsobeno tím, že neumíte pořádně zadělat kvásek. Příčiny neúspěchu mohou být i nadpřirozeného původu, nepátrejte po nich, stejně na to nepřijdete, kde se stala chyba.

Asi tak před sedmnácti lety se můj budoucí manžel vytasil s rodinným receptem na kynutou vánočku a zasnil se, že náš první společný sváteční stůl ozdobí tradiční pochoutka, na kterou byl celý dosavadní život zvyklý. No dobrá, to zvládnu. Tradice je tradice.

No, tak první pokus by mohl být bez přehánění nazván základním kamenem našich společných vánoc. Konečný produkt měl opravdu tvrdost nerostu, už jen chybělo na něj poklepat kladívkem a pronést nějakou slavnostní řeč. Nakonec jsme usoudili, že kladívko a ruční pilka by se mohly při snaze nakrájet tu věc poškodit, takže naše první společná kynutá vánočka skončila v popelnici a k štědrodenní snídani jsme si dali o něco méně ztvrdlý chleba.

Následující Vánoce už jsme byli čerstvě čtyřčlenná rodina a první nezdar s vánočním pečivem byl už dávno zapomenut, jako by se stal kdysi dávno v době kamenné. Tentokrát jsem sesbírala od příbuzenstva různé odborné rady, jak vytvořit kvalitní kvásek: hlavně ho po dobu několika hodin udržet v konstantním teple. Nejprve jsem si pohrávala s myšlenkou, že bych ho zabalila do povijanu jednoho z našich půlročních nemluvňat, ale to by asi neprošlo. Uložila jsem ho tedy poblíž kamen zvaných wavky a manželovi jsem uložila, aby pravidelně kontroloval, jestli je teplota konstantní.

2) Druhý zásadní poznatek zní: přečtěte si pořádně recept, než se dáte do výroby těsta. Případné nejasnosti konzultujte s rodinou, případně s Ústavem pro jazyk český. No řeknete sami, jak byste rozuměli větě: „odvažte 500 gramů hladké i polohrubé mouky“?

Kolem čtvrté hodiny odpoledne jsem usoudila, že je kvásek hotový a přilila ho do půlkilové směsi mouky, vajec, tuku a dalších ingrediencí. Těsto se mělo nechat další dvě hodiny kynout za konstantní teploty. Fajn, na to jsem měla jiné specialisty, kteří se již osvědčili.

Když jsme po dvou hodinách nakoukli pod utěrku, vyvalila se z mísy jakási vykynutá blátivá hmota – z toho by neupletl vánočku ani detektiv Murdoch, odborník na různé spletité případy a uživatel nejmodernějších vědeckých postupů. No v tomto případě bylo jasné, že pachatelem nebyl manžel, který obětavě dohlížel na kvásek a konstantní teplotu, ale já, protože jsem si špatně vyložila spojku  „i“ – té mouky tam mělo být dvojnásobek!

Při představě že bychom k druhé společné štědrodenní snídani měli opět pojídat ztvrdlý chleba, jsem si řekla, že se dopustím odvážného experimentu – do blátivé směsi jsem dosypala chybějících pět set gramů mouky a nechala těsto kynout dalších několik hodin.

Asi tak v jednu ráno volám zoufale o pomoc – ta hmota velikosti středně velkého selete se nevejde na vál a nedaří se mi z ní uplést copan ve třech poschodích. Následující zápas s těstem trochu připomínal souboj s chobotnicí s devíti chapadly. Nakonec jsme zvítězili. Ve tři ráno se za tím neforemným zaplétaným bochanem zavřela dvířka od trouby a děj se vůle boží.

Naštěstí byly doma zbytky ztvrdlého chleba k snídani.

3) Pokud se v následujících letech rozhodnete přece jen péct vlastní domácí vánočku a upřímně si přiznáte, že to s kvasnicemi prostě neumíte, zbývá jedině nekynutá alternativa z tvarohu, mouky a prášku do pečiva. Příprava těsta je snadná a nevyžaduje žádné hrubé násilí.

4) Zapomeňte na to, že tvarohová vánočka bude pletená – i kdybyste se stavěli na hlavu, nebude, protože těsto se v troubě rozteče a do výšky vystavěná konstrukce se zhroutí. Vy se z toho hroutit nemusíte, protože chuťově je jinak výborná, jen ten tvar připomíná cokoliv jiného než vánočku. V příštím roce vyzkoušíte nezaplétanou vánoční štólu.

5) Oválná štóla se příští rok v žáru trouby rozteče do stran a vznikne z ní velmi chutná sladká elipsoidní tortilla. Věříte, že následující rok se to už konečně povede – místo šišaté dlouhé štóly uhnětete kulatý vysoký mazanec. I ten se však ve vyšší teplotě zachová mazaně – rozplácne se do stran a máte na plechu něco jako UFO posypané mandlemi, s tím rozdílem, že toto nelétá.

6) Když si někdo zamane, že na Štědrý den bude na stole DOMÁCÍ nezaplétaná tvarohová cokoliv jiného než placka, udělá pro to vše možné i nemožné: podpůrné lešení ze špejlí – totální fiasko, alobalový zábal – ještě horší…

7) Po několika letech vánočních placatic přece jen vysvitne naděje – silikonová forma s hrbolky připomínající pletenou vánočku. Po dvou dalších letech už máte vychytáno, kdy formu překlopit ze zad na břicho a kdy ji úplně odstranit, aniž by hrbolatá vánočka ztratila původní výšku a tvar. A po létech bádání a zkoušení nových a nových metod se dopracujete k téměř DOKONALÉMU výsledku. Případné praskliny a drobné vady na kráse zasněžíte moučkovým cukrem.

 

Na závěr, jen tak pro další inspiraci, uvádím jeden nápad z televizního pořadu Herbář: dvě sympatické herečky, Linda a Kateřina, v slušivých retro šatečkách v naprosto nedyzajnové starodávné kuchyni s otlučenými hrnci, dvouplotýnkovým vařičem a historickou troubou z dob našich babiček se vždycky vytasí s nějakým zajímavým receptem. V posledním díle mne pobavila příprava žemlovky „podle tchýně“, aneb co dělat s nedojedenou vánočkou, která zůstala ve špajzu až do března. Jelikož nemám na tenhle nepochybně chutný pokrm to správné know-how ani copyright, radši si to vygooglujte.

P.S.: U nás se v posledních patnácti letech po domácí vánočce vždycky do Štěpána zapráší, takže v březnu bych ve špajzu nic takového stejně nenašla. No možná to někdy vyzkouším z té kupované.

 

Přeji krásné a pohodové Vánoce všem svým laskavým čtenářům. 

Autor: Pavla Kolářová | čtvrtek 22.12.2016 18:55 | karma článku: 16,61 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3572x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,24
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.