Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A nechceš ten levandulovej sirup zpátky? Přece to nevyleju...

Snad v každé rodině existuje takzvaný "putovní dar". Někdo vás obdaruje čímsi, co se vám úplně nehodí, ale na první pohled vyloženě neuráží. Vy se sice na ten dar-nedar tváříte poněkud rozpačitě, ale slušně poděkujete a v duchu...

...už spřádáte plány, komu byste eventuálně tu věc předali a přitom se vyhnuli nebezpečí, že třeba nový vlastník háčkované dečky pod hrnec, obrazu senoseče nebo květovaného čajového servisu, vám to za čas vrátí i s úroky (například v podobě porcelánového sousoší Mikuláše a čerta).

Dobrá strategie je vzít si ten předmět s sebou na návštěvu k příbuzným či známým, samozřejmě ne těm, kteří vás původně obdarovali, a tam vychvalovat jeho úžasné vlastnosti jako například: "ta solární lampa vyzařuje takovou zvláštní pozitivní energii, prý to má blahodárný vliv na trávení, záněty horních dýchacích cest, nespavost, stres.... atd. atd. (nehodící se škrtněte). No a my už doma jednu takovou shodou okolností máme a tak jsme si říkali že....".

Neboli, snažíte se své hostitele přesvědčit o tom, že přesně takovou věc už dávno potřebovali a teď se jim naskýtá vzácná příležitost ji získat. Oni se sice vehementně brání takovou laskavost od vás přijmout a tak se chvíli handrkujete a vzájemně si vyměňujete různé zdvořilostní fráze typu: "ale to jste si opravdu neměli dělat škodu, to vážně nemůžeme..." nebo "já myslím, že by se ten obrázek tak hezky hodil sem nad krb, co myslíš Karle? " a tak podobně. 

Další možností je tu věc, kterou vaši známí (ač neradi) tak zdvořile a se zarmouceným výrazem ve tváři odmítli, v jejich domácnosti jakoby "zapomenout". Při každé jejich upomínce, že už několik týdnů, měsíců či let se v jejich skříni vyskytuje jakýsi přebytečný ionizátor vzduchu, plašítko na ptáky, případně samospalovací pás na špeky v kritických partiích, pak mávnete velkoryse rukou a odpovíte: "ale to vůbec nespěchá, klidně si to nechte zatím u sebe..."

Někdy "dočasní" majitelé putovního daru přeci jen najdou pro nechtěnou věc nějaké užitečné uplatnění. V tom ujetým svetru s jeleny až z daleké Aljašky, co tady předloni zapomněl strýc Milan, se na podzim výborně hrabe listí a obrací kompost, je tak hezky teplý a soused přes plot dá vždycky k dobru hned několik vtipů o jelenech a paroží... A v tý ohřívací termoláhvi, co sice neohřívá ani neudrží stálou teplotu déle než pět minut, se dá bezvadně namíchat a uchovávat roztok na hubení slimáků.

No jo, ale co si počít s věcmi od anonymních dárců, například svatebními dary? Jeden takový, respektive dvě takové sady skleniček s oušky určenými na vídeňskou kávu, na mne už skoro dvacet let smutně koukají z nejhořejší police ve špajzu. Na dvě nerozbalené nikdy nepoužité krabice už pomalu dvě dekády sedá prach a já nemám sílu je vyhodit, v Armádě Spásy ani Červeném kříži je nechtěli a co tedy s nimi, když kuchyňská linka přetéká jinými sklenicemi s ouškem či bez?

Přece se nepomstím následující generaci, až se bude ženit a vdávat, že bych je "obšťastnila" něčím, co sama nepoužívám. Snad jedině ty sklenky udat v nějakým internetovým bazaru typu "věnuji zdarma za vlastní odvoz". Ale vidím to trochu bledě, protože už mě totiž předběhlo několik jiných inzerentů s podobnými nabídkami.

Někteří lidé si, zdá se, s putovními dary na rozdíl ode mne hlavu příliš nelámou, prostě je jako štafetu předají na další adrese. To pak může dojít k různým kuriózním situacím jako třeba, že se potkají na návštěvě dva lidé, kteří se nikdy dříve neviděli, ale něco je spojuje: "Podobnou ručně pletenou šálu jsem v roce ....... dostal k vánocům od jedné kolegyně a pak ji moje manželka dala pratetě Lídě a nebo snad né.......?"

Horkým kandidátem na putovní dárek roku 2016 se u nás letos patrně stane buď levandulový sirup, který ségra přinesla na Hod Boží k mámě s tím, že ho dostala od přátel z Francie, a že když se to naředí v poměru 1:15 s minerálkou a trochu se to dochutí citrónem, tak se to celkem dá i pít. (Nedá!) Nebo snad zvítězí další evergreen naší rodiny - domácí mirabelková marmeláda? Nic proti mirabelkám, ale víte, co to dalo práce zlikvidovat asi patnáct loňských sklenic téhle oranžové hmoty? Rodina se na mne dívá, jako bych usilovala o jejich životy, když se tu oranžovou přeslazenou patlaninu snažím propašovat alespoň do perníku nebo dýňové bábovky (k svíčkové se bohužel nehodí).

Letos jsme vyfasovali "jen" dvě sklenice a manžel už jednu z nich pro jistotu "zapomněl" pod pohovkou v obýváku u příbuzných. Jen aby tam na nás nepočkala do příští návštěvy! A co se týče toho levandulového sirupu, máma to vyřešila bez jakýchkoliv řečí kolem a zbytečných taktických manévrů. Před pár dny se u ní ségra na chvíli stavila a ona se s ní při loučení ve dveřích rozžehnala se slovy: "A nechceš si ten levandulovej sirup vzít zpátky? Přece to nevyleju..."

Autor: Pavla Kolářová | sobota 14.1.2017 15:20 | karma článku: 22,18 | přečteno: 813x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3572x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,24
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.