Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Až mně bude osmdesát...

V téhle sámošce na vás koukaj jak na zločince, když se jen o deset vteřin zpozdíte a nepostoupíte si k volné kase. Přede mnou stojí starší paní s pojízdným chodítkem. Stěží loví peněženku jedinou volnou rukou. Fronta se zasekne...

...na několik nepodstatných minut. Přestože lidé za mnou očividně nemohou přehlédnout, že sotva stojící paní a její chodítko nelze nikudy obejít, začínají se ozývat neurvalé poznámky typu: "Kdo to tady zase, ksakru, zdržuje?", "Proč si nepostoupíte k další pokladně?", "No jo zase jedna..." a tak podobně.

Je mi dost stydno. Doufám, že to ta paní neslyšela. Možná, že ano, ale co mohla dělat? Měla se snad celé samoobsluze omlouvat: promiňte, že už nejsem mladá, nohy i ruce mi neslouží a nejde mi to tak rychle, jak bych chtěla?

Podobných situací vidíme dnes a denně nepočítaně. Chováme se někdy celkem dost neomaleně k lidem, kteří nemohou za to, že se narodili o několik desítek let dříve než my, že už mají ve svém věku jisté obtíže přejít svižně přes přechod před cinkající tramvají, neplést se do cesty věčně spěchajícímu davu, nezabírat mladým zamilovaným dvojicím místo na lavičkách, když se chtějí někde v soukromí posadit v parku, rozumět všem novým výmyslům jako jsou bankomaty, turnikety na čip, mobilní telefony a mohla bych vyjmenovávat další a další úskalí, kterým senioři každý den čelí.

Být starý a nemohoucí není v dnešní době zrovna "in". Je to něco, co překáží a vadí. Asi nejvíce těm, kteří si nepřipouštějí, že i je jednou čeká tato fáze života. Jejich klouby přestanou být pružné, zhorší se zrak a dost možná i sluch, dostaví se výpadky paměti. To co bylo dříve snadné a samozřejmé se stane obtížným: rychlá chůze, schody, orientace v prostoru...

To je realita, které se bohužel nevyhneme. Netvařme se, že budeme "for ever young", nevyčítejme stáří, až i na nás jednoho dne přijde, neodvracejme zraky, neschovávejme se před ním, nevzdorujme mu - stejně by to bylo houby platné. Stáří je věc přirozená a nemusí být vždy úplně ošklivá a nedůstojná.

Vzpomněla jsem si na svoji babičku, která se dožila osmdesáti devíti let. Je to už dvacet let, co není mezi námi, ale já ji mám stále před očima.

Pro mne byla taková babičkovsky milá a krásná. Měla snad milión vrásek, drobnou postavu, jemné bílé vlasy sčesané dozadu a přichycené vlásenkami, aby jí nepoletovaly ve větru. Její ruce plné modrých žilek uměly hladit i lehce plácnout, když jsme jako děti zlobily. Vykouzlily mramorovanou bábovku, báječný štrůdl a jiné nedělní moučníky. Upletly mi bezpočet svetrů a rukavic složitých vzorů, naučily i mne zápasit se štrykovacími jehlicemi. A když došlo na můj vzteklý brek, že mi to oko ne a ne nejde nahodit ani hladce ani obrace, ty úžasné ruce udělaly pár neuvěřitelných kmitů - šup sem, šup tam, podebrat, přehodit, ťuk a je to, přestaň se vztekat a zkus to znovu.

Vybavuju si, jak babička vždycky nosívala tak trochu bláznivé klobouky, kterým říkala "klóbrcy" nebo "tralaláky". Dělily se nejspíš podle tvaru -  ty první byly s krempou elegantně připlácnutou k jedné straně a ty druhé bez krempy vypadaly jako "kastrůlky" obrácené dnem vzhůru. Kromě nezbytné pokrývky hlavy, si babička nepotrpěla na žádné výstřednosti, ale na její blůzce nikdy nesměla chybět brož, samozřejmě pokaždé jiná, a nevzpomínám si, že bych babičku někdy viděla bez kabelky s cvakací přezkou.

Kramařit v babiččině kabelce bylo samozřejmě přísně zakázáno, ale občas jsem dostala veledůležitý úkol něco v ní najít. Měla tam snad všechny možné poklady: háčkovanou rukavičku po tetě Libuši (její starší sestře), navoněné kapesníčky, látací bavlnku, jehlu s nití, zavírací špendlíky, utržené knoflíky, síťovku na nákup, dědečkovy náhradní brýle, hašlerky nebo větrové bonbóny a já nevím, co ještě.

Jako jediná z rodiny si pamatovala jména všech setřenic a bratranců, tet a prastrýců z dědečkovy rozvětvené rodiny snad až do třetího kolene. Podezírám ji, že se to tajně učila nazpaměť, protože dědeček ji neustále bombardoval dotazy, jak se jmenoval ten a tamta, když sestavoval náš rodinný rodokmen.Taky uměla vyprávět stovky příběhů, co sama zažila nebo co všechno přečetla v dobách, kdy ještě nepotřebovala ke čtení speciální lupu. Pamatovala si, co se stalo před sedmdesáti lety, jako by to bylo včera.

Až mně bude osmdesát, přála bych si, aby se lidé kolem na mne nemračili a měli se mnou trochu trpělivosti. Taky chci vyprávět svým vnoučatům (mohlo by jim být tou dobou tak kolem dvaceti), jak to chodilo dříve v dobách mého mládí. Bylo by fajn, kdyby je to aspoň trochu zajímalo. A abych byla stylová babička, nejspíš si taky pořídím nějaký ten apartní klóbrc nebo aspoň tralalák a mohla bych vytáhnout tu brož, co jsem si schovala na památku po babičce.

Říkala jsem jí "princezna s perlou", protože když jsem byla malá holka, babička mi vyprávěla, že na té broži je zakletá princezna se stříbrnými vlasy a perlou na hlavě a ta prý je kouzelná. Možná. Až budu mít bílé vlasy sčesané dozadu a přichycené vlásenkami, aby mi nepoletovaly ve větru, dám jí nějaké svojí vnučce nebo vnoučkovi.

Možná. Pokud mi někdy bude osmdesát... :))

 

 

Autor: Pavla Kolářová | sobota 19.5.2018 17:43 | karma článku: 34,75 | přečteno: 1174x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3572x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,24
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.