Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý by měl vyfasovat svoje vlastní bubliny...

"Plastový brčka a uchošťoury zakázali, že prej to ničí planetu a místo toho vyráběj tohle", konstatoval muž středního věku, který jednou rukou ledabyle visel na tramvajové tyči a ve druhé držel jakousi plastovou hračku, která...

...prý v poslední době děsně frčí.

Nastražím uši a čekám, že se konečně snad dozvím k čemu slouží to barevné platíčko s kuličkama velkýma asi jako křepelčí vajíčka. Už nad tím dumám dva měsíce a napadají mne následující věci: buď je to tvořítko na led, pomůcka na chlazení potravin na pláži, ty větší by mohly případně sloužit pro neplavce - něco jako plovací deska, která vás udrží nad vodou. U těch menších si nejsem jistá. Ty vypadají spíše jako hlavolam. Prostě záhada.

Tyhle plastové cosi, jak to jen pojmenovat, různých tvarů a velikostí jsem poprvé zaznamenala zkraje letních prázdnin v asijských večerkách umístěné hned vedle slamáků, zaručeně značkových slunečních brýlí a košíků se sezónním ovocem, takže usuzuji, že je to nejnovější hit v českých zemích. Prostě zase nějaká sezónní blbina.

Jo tak ten chlápek, co tam tak volně plandal na té tyči v MHD se svěřoval svému kamarádovi, jak nic nestíhá a je v permanentním poklusu (tomu rozumím). Tuhle plastovou věc ve tvaru mašinky zabavil své dcerce, aby si s tím furt nehrála i u večeře. Tak a teď si s tím pro změnu hraje on, někdy i v práci na poradách. Prej je to nějaký nový antistresový udělátko, povídá chlápek a já nenápadně sleduji každé jeho slůvko, protože to mne samozřejmě zajímá.

"Říkáš proti stresu?" ujišťuje se jeho kamarád "tak to budu brzo potřebovat", povzdechne si a asi tak popáté okřikne malou dívenku se školní brašnou, která nekontrolovaně pobíhá po plošině tramvaje, protože se přece musí pozdravit s Barunkou, Eliškou, Haničkou a Natálkou, se kterýma se dlouhé dva měsíce neviděly.

"Tati, my nemáme čas si ve škole povídat, pančelka pořád něco chce...", hájí se holčička, když jí tatínek krotí, aby nedivočela.

No jo ty paní učitelky, ty by pořád jen něco chtěly, pomyslím si chápavě a zvědavě sleduji stojícího chlápka, co stejně jako já nic nestíhá, cože to vlastně provádí s tou plastovou věcí v ruce. Teď jsem si teprve všimla, že ty kuličky na tom barevným nesmyslu jsou vlastně bubliny, které se mají praskat či co. Úžasné!

Vzpomněla jsem si, jak jsme v mládí strávili nejednu šťastnou chvilku praskáním bublin na ochranné igelitové fólii, co byly třeba v bonboniérách, nebo se do nich balily křehké věci či na trhu nedostupná elektronika. Jo to byla vždycky rvačka, kdo jich praskne víc. No vida, a teď je z toho praskání bublin hit.

Jelikož jsem člověk zvídavý, tak jsem si to doma hned vygůglila a bingo! Tahle ptákovina se jmenuje POP IT (možná i jinak) a nejmenovaný prodejce tvrdí, že tato nová společenská hra každého, kdo rád v mládí praskal bublinkové fólie, doslova nadchne.
Volně parafrázuji: ...smyslovou pomůcku můžete vzít sebou kamkoliv, je velmi lehká. Jemný praskavý zvuk, který zaslechnete po promáčknutí bubliny, vám připomene dětství...  
Tolik k popis výrobku, vyhledejte si sami, na internetu najdete pod heslem "bubliny" hromady odkazů, definic a rad, co se s tím dá dělat.

Ano, tohle přesně potřebuji!

Společenských her není nikdy dost, když budeme praskat bubliny společně, třeba nás to donutí na chvíli opustit tu svou vlastní sociální bublinu. Hrát může současně klidně celá rodina nebo i pracovní kolektiv, záleží jak velké plastové plato s bublinama si pořídíte.

Údajně to uleví od stresu a úzkosti, no není to nádhera? V tom případě bych to zařadila mezi nezbytné pracovní pomůcky, zejména v profesích, kde je stres na denním pořádku - v mém případě by bylo na místě, abychom i my kromě propisek, fix na tabuli a kříd každý vyfasovali svoje vlastní bubliny, to se pak bude učit jedna radost.

Ale teď vážně, ne snad že bych podceňovala terapeutické účinky praskání bublin, ale až se tahle hračka omrzí, zbydou po ní hory zbytečného plastu a stres a úzkost dnešní doby stejně nezmizí.

Stres a úzkost jsou nám na každém kroku v patách: hroutíme se z toho, že nic nestíháme, ze špatných zpráv, kterými jsme zahlceni, z rodinných nebo partnerských problémů, z vysokých nároků, které na nás někdo (případně my sami) neustále klade, z nedostatku peněz, času, motivace, lásky, porozumění.... Doplňte si sami, co je na vašem seznamu stresových situací.

Obávám se, že bubliny tuhle civilizační nemoc nevymýtí. Kdyby někdo přišel s nějakým opravdu účinným řešením, jak se nadobro zbavit stresu a úzkosti, všichni by mu líbali ruce. Nejlepší by byla nějaká pilulka, kterou bychom do sebe kopli hned po ránu a nebyla by narozdíl od antidepresiv návyková. Jenže žádná taková zázračná medicína neexistuje, musíme se s tím porvat sami.

Jak? Co já vím, co na vás funguje? Mně pomáhá kafe, čokoláda, dlouhé procházky v lese, dlouhé rozhovory s blízkými lidmi, laskavé slovo, úsměv, atd. atd. A když ani to nezabere, tak třeba zkusím ty bubliny...

Tak zas někdy příště. :))

 

Autor: Pavla Kolářová | neděle 5.9.2021 8:36 | karma článku: 17,29 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3572x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,24
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.