Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

...například zrušit Vánoce, nakupovat jen v malých obchodech nebo jako loni - pořídit většinu věcí online v e-shopech a vyzvednout si je na nějakém bezpečném místě, kde nehrozí davy lidí. Sice se to trochu prodraží, protože musím platit poštovné, ale ušetřím si stresy a případný infarkt a tím pádem pracovní neschopnost, tudíž vlastně na tom nakonec sečteno podtrženo vydělám.

Včera jsem bohužel udělala výjimku. Navštívila jsem hned tři obchoďáky a žasla jsem, že už všude žijí jen jediným tématem: Vánoce, Vánoce, Vánoce...

Já zatím zůstávám v klidu, je totiž teprve začátek listopadu, takže jestě nesepisuji seznamy: Co? Komu? Kde to sehnat? a Za kolik? Do těch obchodů jsem vkročila z úplně jiných důvodů. Sháním totiž koule. Abych to upřesnila - takové ty lojové se semínky a zrníčky pro drobné ptactvo. Chci tím udělat radost jednomu kamarádovi, který má před oknem domku v přímém přenosu krmítko se sýkorkami, brhlíky a dalšími opeřenci. Prý mu to leckdy vystačí místo televize.

Ano, věřím tomu. Viděla jsem to na vlastní oči. Je to radost dívat se na něco jiného než na zprávy plné různých hrůz, seriály, ve kterých se po stodvacátémšestém dílu ztrácím nebo filmy pozdě večer, kdy už únavou usínám a nemám šanci se dozvědět, jak to dopadne. Ptáčci se neokoukají a nemusíte ani přepínat programy.

No jo, ale ta drobotina musí něco jíst. Nebude jen tak zbůhdarma létat do krmítka a nechat se šmírovat z okna. Překvapivě lojové koule nejsou zrovna na skladě, buď už je vyprodali nebo naopak je ještě ani v obchodech nenabízí, postěžoval si kamarád. Jak má tedy plnit svou vyživovací povinnost vůči těm malým jarabáčkům.

Chtěla bych ho překvapit, až se zase uvidíme a vytasit se s koulema. Když je nemají v obchodech na maloměstě, tak snad v Praze ksakru k mání budou! Jak se však zdá, nebude to tak jednoduché. Moje včerejší anabáze po prodejnách s chovatelskými potřebami vypadala asi takto:

"Prosím vás, máte takové ty koule pro sýkorky?", ptám se v první prodejně v jednom velkém nákupním středisku. Slečna se zamyslí a její kolegyně mi hned oznámí: "Dnes už jsme je bohužel vyprodali, ještě před chvílí tady byl poslední kousek."

Sakra, kdo pozdě chodí...

V druhém obchodě se milá prodavačka na mne schovívavě usmála a poučila mne, že zimní zboží ještě neobjednávali. Aha, a jak to že čokoládové figurky čerta a Mikuláše jsou v regálech už od září? Kdy jako paní hodlá "zimní" zboží objednat? Až budou Velikonoce? Hudruju sama pro sebe.

Popojedu pár stanic metrem dál a tiše doufám, že v příštím obchodě budu úspěšná. Třeba tam ještě poslední kousek požadovaného zboží někde zapadlý v koutku regálu zbyl. Ptám se mladé dívky u pokladny, jestli má koule. Houkne kamsi za sebe na mladého kolegu: "Máme koule pro ptáky?"

Kolega aniž by musel pátrat v zákoutích obchodu hned odpověděl: "Nemáme koule, zeptejte se příští týden..."

No fajn. Já je snad budu vyrábět doma sama...

Nicméně, já se hned tak nevzdávám. Po neúspěšném lovu se vydávám na sraz s bývalými spolužáky ze základky do jedné hospůdky kousek od centra. Třeba tam natrefím na nějaký krámek, kde ty koule mít budou. Když hledám onu hospůdku, minu jakýsi poměrně velký asijský obchod s hrdým svítivým názvem...MARKET. Za výlohou se na mne hned vedle lahví tvrdého alkoholu usmívají konzervy pro kočky a granule pro psy.

Že by?

Vysvětluji asijskému prodavači svůj problém. Neumí příliš česky, ale snad to nějak pantomimicky zvládnu...
"Máte koule...?" mluvím na něj pomalu a zřetelně artikuluji  "... pro ptáčky?" Ukazuji kamsi směrem k regálům, kde jsem zahlédla krmení pro domácí mazlíčky.
"Áno, áno...máme", přizvukuje prodavač přeochotně. V duchu jásám. Tak přece...
Nevím, proč ten pán nabyl dojmu, že sháním prezervativy... Asi že ležely hned vedle těch kočičích konzerv... Tak jinak. Opět následuje pantomimické představení. Názorně ukazuji KOULE - opisuji rukama oblý tvar, pro PTÁČKY... naznačuji létání.

Asi si myslí, že jsem naprostý magor, ale pro jistotu se stále usmívá. Po chvíli přemýšlení se rozzáří.  "Áno, mám koule..."

Sláva. Hurá.

Načež mi asijský prodavač nadšeně nabízí plastové vánoční koule, které byly příhodně umístěny v sekci toaletní potřeby u kartáčků na zuby a sprchových gelů.

Hm, tak to bychom měli.

Dnes jsme si s kamarádem telefonovali. Pochlubil se mi, že konečně sehnal ty koule pro sýkorky.
"A představ si...", říká rozhořčeně "ty potvory si jich ani nevšimly. Jsou zvyklé, že jim sypu zrníčka do krmítka a když jim chci přilepšit, tak na mne hází bobek... Mrchy vybíravý!"

Tenhle příběh má naštěstí šťastný konec. Nakonec se přeci jen jedna sýkorka obětovala a začala zvědavě ozobávat i tu věc zavěšenou na větvi u krmítka. Zde máte důkaz:

Užívejte chladných i hezkých podzimních dní... Tak zas někdy příště. :))

Autor: Pavla Kolářová | neděle 12.11.2023 11:19 | karma článku: 30,80 | přečteno: 3572x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Možná...

Možná se bojím toho, že mám strach... A tenhle pocit mne všude doprovází... Varování: ano, je to poezie, taková trochu pesimistická...Ale taky do určité míry motivační...

22.8.2023 v 20:03 | Karma: 11,19 | Přečteno: 209x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,24
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.