Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nejsem si jistá, jestli byste z češtiny odmaturovala. Teď soudím hlavně podle té práce, co jste uvedla na konci článku. Zadání zní: "otcovo vypravování o tom, jak jsem poznal vaši matku." Všichni se tedy shodneme na tom, že jde o žánr vypravování, který má určitá specifika, která jsou u státní maturitní zkoušky striktně požadována. Hned na začátku, ještě bez přečtení slohovky, mě trkne do očí její délka. Tu zkontroluji a zjišťuji, že má váš výplod celkem celkem 541 slov. Skoro dvojnásobně překračujete maximální počet slov, který činí 250. Strhnou vám body, když už to neškrtnou celé s tím, že jste neprošla. Dál si položme otázku, jako si ji položí hodnotitelé, obsahuje vaše slohovka prvky vyprávění, tj. úvod, zápletku, vyvrcholení, zvrat a závěr? Nic proti ale vidím spíš takový popis či charakteristiku zaonačenou do rádoby vyprávění. Jakýs takýs úvod a závěr, ale kde je vyvrcholení a zvrat? Body dolů. Jste čistě v rukou hodnotitelů, na to nezapomínejte. Jste na hraně, není to čisté vyprávění. Když se někomu zachce, tak vám to hned nedá. Jedeme dále: obsahuje text zajímavé jazykové prvky, jako je např. přímá řeč, zajímavá slovní spojení...? Na zajímavé slovní spojení byste možná něco uhrála, ale přímou řeč nemáte ani jednu. Striktní opravující učitel nebo hodnotitel zareaguje jak jinak než body dolů. Prošla byste nebo ne? Toť otázka.

Doručuji pro zajímavost, jak se vlastně práce hodnotí, do strýčka googla zadat "Metodický materiál pro hodnotitele písemných prací z ČJL".

0 0
možnosti
Foto

Toho jsem se obávala, že bych asi podle kritérií hodnocení neprošla. Vím o čem mluvím, mám certifikát hodnotitele v anglickém jazyce. Oh, oh. Ještě že už mám tu ´starou´ maturitu.

1 0
možnosti

V minulých letech zkoušeli někteří učitelé devátých tříd zadat žákům didaktický test z češtiny a matematiky. Prý to dopadlo dobře. 

Bodejť ne. "Český jazyk a literatura" a "matematika" jsou totiž jen krycí názvy, ve skutečnosti jde pouze o funkční gramotnost a počty.

0 0
možnosti

Hezký den.

Paní blogerko, jistě se sjednotíme v tom, že maturita je zadarmov dnešní době. A  lingvistiky PATŘÍ  do historie člověka.I do dnešní doby ovlivňuje lidské osudy. Je to základ , dle mne, v základním povědomí o historii. Tudíž patří do maturitních otázek.

0 0
možnosti

A to v případě lingvistiky v dnešních maturitních otázkách. Nevyžaduje vlastně nějaké zvláštní studium. Ve svých 24 letech znám odpověď bez zvláštního studia. Jen četbou.Náhodnou.

1 0
možnosti

Každý se znalostí nadpoloviční většiny písmen v abecedě a schopností udělat tužkou křížek odmaturuje z češtiny...

1 1
možnosti

Tak to nesouhlasím! Předpokládám, že od vás je to nadsázka.... Nezapomeňte, že máme kromě gymnázií i odborné školy (o učilištích nemluvím), kde určitě nejsou samí lingvisti !!

0 0
možnosti
  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,24
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.