Mlžení

5. 03. 2017 11:02:40
Za pět sedum se obvykle dívám na předpověď počasí a jako vždy nedávám pozor, protože odbíhám udělat si čaj, zamíchám guláš na zejtra, páruju ponožky...atd. Najednou mne poněkud ohromí sdělení, který mi připadá tak trochu ujetý,...

...moderátorka s vážnou tváří praví, že "místy budou padat těžký mlhy". Vůbec netuším, jestli je to meteorologicky možný, neřeknu sněhová bouře na Jamajce nebo vlna veder na Aljašce, ale tohle? Moje divoká představivost nabírá na obrátkách: to jako vyjdu ven a něco těžkýho mi najednou spadne na hlavu – jauvajs! A nebude to květináč z balkonu souseda nebo školní batoh jako tuhle, když matka malýho školáka volala z okna: „Helééé Patrikůů nechybí ti něcooo, já ti to hodim jooo?“ A pak to „něco“ přistálo deset centimetrů přede mnou...

Hm, tak "těžký mlhy" opakuji si pro sebe tu radostnou novinu. Je tedy s podivem, že jsem tu zprávu vůbec zaznamenala, protože normálně jsem schopná vnímat tok informací asi tak minutu a půl. Můj osobní rekord u předpovědi počasí jsou tři minuty. Víc fakt nedám, protože vždycky upoutá moji pozornost nějaká nepodstatná pitomost, jako třeba, že moderátorka má už zase ty béžový lodičky na vysokým jehlovým podpatku (občas je střídá s těmi černými) a shodou okolností ten samý model dost často nosí i dáma z hlavních zpráv. To se pak nemohu ubránit podezření, že si je "holky od zpráv" mezi sebou navzájem půjčují. A nebo mají ve fundusu na veřejnoprávním kanálu jednotný styl obutí ve čtyřech různých velikostech pro Taťjanu, Alenu a další?

Jak tak těkám v myšlenkách od podpatků k předepsanýmu dress codu ve zpravodajství, tak při své minutě a půl "bdělosti" nějak nestíhám sledovat všechny ty meteorologické mapy s úhrny srážek, tlakové výše a níže, rozmezí teplot, biologickou zátěž, dobu východu a západu slunce, sněhové zpravodajství, přehled alergenů ve vzduchu a podobně... A pak tam ještě plácnou nějakou rozptylující fotku od diváků z fejsbuku, jako třeba zasněžené kopečky nebo petrklíče - tak to už jsem úplně v háji!

Jenom si tak mlhavě vybavuju, že říkali něco o "padání mlh". No to mám radost! Já totiž mlhy nemám ráda a ty těžké, co někde znenadání padají, už vůbec ne. A taky bych se celkem obešla bez permanentního zamlžování brýlí při vstupu z chladu do tepla nebo opačně. Za tím účelem jsem si zakoupila jakýsi speciální sprej, o kterým ta paní v optice tvrdila, že zamezuje kondenzaci vzdušných par na sklech. No nevím, mlží se pořád stejně. Jo, fyzikální zákony holt asi neokecám.

U slovního "mlžení" to je ovšem něco úplně jinýho, tam se musí okecávat, až se hory zelenají. Znáte to velmi dobře třeba z médií, tam někdy kromě "těžkých mlh" padají i různé rádoby vtipné bonmoty, urážky a někdy dojde i na rajčata nebo na facky, ale o tom se tady rozepisovat nechci.

Mě spíš zajímá, k čemu všemu se takový "mlžení" dá v praxi využít. Když se to tak vezme, ani já se bez něj ve své profesi neobejdu. A občas k němu nabádám i své svěřence, když je připravuju na maturitu z cizího jazyka. Ano, jedna věc je umět příhodná slovíčka, gramatická pravidla a nějaká ta užitečná fakta, ale když dojde na lámání chleba, takový ztrémovaný jedinec není schopen říct ani Ň, a tak mlčí.

No to je vůbec to nehorší, co se může stát. Proto důrazně apeluji na budoucí adepty maturitní zkoušky, aby probůh nějakým přiměřeně přijatelným způsobem raději mlžili, než aby mlčeli jak ryba. V angličtině se tomu říká " speak vaguely" nebo "use hazy words". Já osobně preferuji tu druhou frázi, tak nějak mi vzdáleně připomíná ty "místní mlhy".

Když už jsem to nakousla, tak ukážu alespoň v krátkosti, jak taková výuka mlžení probíhá. Představte si modelovou situaci, kdy examinátor pokládá otázky z předtištěného zadání státní maturity, například téma "Services":

"Kdy jsi byl naposledy na poště? Pověz mi o tom..." vyzvídá zkoušející.

Student zarytě mlčí a netuší, co by na tenhle blbý dotaz asi tak odpověděl, protože bydlí v malé vesnici, kde ani poštu nemají a kdo by v dnešní době chodil na poštu, když všechno může vyřídit přes internet?

Učitel tiše úpí, ještě že to je zatím jen nácvik toho, co říkat a nebo co rozhodně neříkat u ústní maturity. Vyzve ostatní studenty, aby elicitovali několik různých způsobů, jak na zapeklitou otázku odpovědět, například: "Na poštu chodím vždy ve středu, protože..." Upře s nadějí zrak do pléna a čeká, až někdo ze sebe vysouká jakous takous odpověď, třeba: "...protože chodím venčit našeho psa. Jmenuje se Alík a má černou barvu. Nejradši má granule z hovězího masa..."

No, tak to bychom měli. Jak vidíte, mlžení je tak snadné. Stačí, aby si tuhle jedna paní v televizi vzala ty béžový lodičky na vysokým podpatku a řekla... Však vy víte co...

Na závěr si neodpustím jednu moudrou radu (platí i pro mne - zejména): Mlžiti je někdy stříbro, mlčeti a neplácat totální hlouposti zlato.

Tak zas někdy příště :)))

Autor: Pavla Kolářová | neděle 5.3.2017 11:02 | karma článku: 17.11 | přečteno: 575x

Další články blogera

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma článku: 11.86 | Přečteno: 222 | Diskuse

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 296 | Diskuse

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma článku: 14.93 | Přečteno: 317 | Diskuse

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma článku: 30.80 | Přečteno: 3571 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 25.89 | Přečteno: 448 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 333 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 846

Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...