K čemu je dobré zeugma, o anakolutu nemluvě...

3. 05. 2017 16:42:57
Umět správně používat vlastní mateřský jazyk je, myslím, samozřejmá věc. Pečovat o kulturu slova a učit mladou generaci vyjadřovat se kultivovaně, je nepochybně chvályhodné. Ale dokáže státní maturita z češtiny tento cíl splnit?

Už samotná ambice, že by měly stejným způsobem maturovat všechny typy středních škol: gymnázia, průmyslovky, zdrávky, obchodní akademie nebo učňovské obory s maturitou, mi připadá poněkud odvážná a nesplnitelná. Argument, že maturitní vysvědčení absolventů různých škol, by měla mít stejnou váhu, jsem schopná poměrně logicky vyvrátit.

Budoucí kadeřnice nebo elektrikáři se po dobu přípravy na svou profesi určitě neměli možnost zabývat některými předměty, například matematikou nebo češtinou, do takové hloubky jako studenti středních škol. Koneckonců, ke svému řemeslu to pravděpodobně potřebovat nebudou. Od dobré kadeřnice očekávám, že dokáže kvalitně ostříhat vlasy, vyzná se ve vlasové kosmetice a umí mi poradit, co je pro můj porost na hlavě nejlepší. Jestli jako bonus umí také rozlišit v textu různé typy metafor nebo gramatických odchylek, celkem neřeším, pokud to nebude mít zásadní vliv na finální podobu mého účesu.

Stejně tak nevolám do bytu elekrikáře, aby mi rozebral všelijaké zapeklité větné konstrukce a vyložil mi rozdíl mezi různými uměleckými směry a styly, ale aby opravil elektrické rozvody či rozebral a následně dal dohromady různé spotřebiče, což může být ještě zapeklitější. Šikovný a ochotný opravář je pro mne skutečný umělec, a pokud pracuje zručným a spolehlivým stylem, tím lépe.

Nedokážu si představit, jak moc se zapotili při letošním didaktickém testu z češtiny a matematiky maturanti na učilištích, když naši gymnazisti se shodli v jednom, že množství úloh se dalo v daném časovém limitu zvládnout jen s odřenýma ušima. Náplň testů, která nepochybně odpovídala rozsahu učiva středních škol, nebyla pro gymnazisty s maximální hodinovou dotací v těchto předmětech v zásadě až tak těžká, koneckonců to do nich kantoři za čtyři roky jejich studia rvali horem i dolem. Ale co negymnazisti? Jak vysokou šanci uspět měli oni?

Nejsem schopná posoudit obtížnost matematických příkladů, protože vím téměř jistě, že já bych pohořela i v jednoduchých úlohách. Nicméně, troufám si tvrdit, že tvůrci didaktického testu z češtiny opět poněkud přestřelili. Kromě očekávaných úloh zjišťujících čtenářskou gramotnot studentů, jejich literární přehled, znalosti běžných cizích slov jako empatie, apatie, extrémní nebo externí, autoři zařadili různé gramatické úkoly. Proti tomu žádná. Ale zdá se, že si opět v testu zahrál svou "malou domů" jakýsi zavilý akademik, když se v úloze 20 vytasil s opravdu těžkým kalibrem: Přiřaďte k následujícím definicím odchylek od pravidelné větné stavby 1 - 4 souvětí A - F.

Z pojmů anakolut, atrakce (větná spodoba - ne pouťová, samozřejmě !), zeugma a kontaminace ve zmíněných definicích jsem znala všehovšudy ten první: anakolut = vyšinutí z větné vazby. Možná to svědčí o tom, že bych měla vyhodit vysokoškolský diplom, případně že autor této úlohy byl sám poněkud "vyšinutý".

Naštěstí se na téhle zbytečné úloze typu "akademický vědátor se nažral, ale koza zůstala celá" daly ztratit pouze čtyři body, nicméně podle reakcí studentů i kolegů češtinářů bych soudila, že hlavním cílem úlohy 20 bylo vykolejit testované maturanty. V tomto případě mise byla splněna!

Nejsem češtinář, takže asi nemám co kecat do složení maturitního testu z češtiny, ale štve mne absurdita pojetí státních maturit. Když srovnám státní maturitu z angličtiny, která je pro střední školy trapně jednoduchá, se suchopárnou a namyšlenou rádoby "akademičností" češtiny, kde by možná méně znamenalo více, říkám si, že tenhle způsob maturit je asi poněkud nešťastný.

Autor: Pavla Kolářová | středa 3.5.2017 16:42 | karma článku: 19.40 | přečteno: 578x

Další články blogera

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma článku: 11.86 | Přečteno: 222 | Diskuse

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 296 | Diskuse

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma článku: 14.93 | Přečteno: 317 | Diskuse

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma článku: 30.80 | Přečteno: 3571 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 244 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 424 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 107 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse
Počet článků 333 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 846

Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...