Máte doma děti v pubertě?

27. 10. 2017 15:36:45
Tak to raději tento článek vůbec nečtěte. Nenabídne vám nic nového a převratného, co už byste dávno nevěděli. Pro ty ostatní, které to teprve čeká, zde předkládám zjednodušený manuál, jak se vypořádat s dítky v „kritickém“ věku...

Nelekejte se, nevychrlím na vás nějaké odborné cancy jak z pedagogických příruček, které jsem musela během svého studia při přípravě na učitelské povolání přelouskat, a které mne přesvědčily o tom, že teorie je jedna věc a praxe jí může být na hony vzdálená. U pubescentní mládeže, ať se snaží kopírovat jeden druhého sebevíc, platí totéž co u kohokoliv jiného: co kus, to originál.

Já osobně už mám „kritický“ věk svých dcer, doufám, za sebou. Za rok mne čeká jiný „křest ohněm“, dozvím se, jaké to je mít doma dvě osmnáctileté bytosti, které se mne budou čím dál tím více snažit přesvědčit, že už jsou přeci dávno dospělé. Budu se muset smířit s tím, že už jsem matka dvou dospělých „dětí“ a že už tomu v budoucnu jinak nebude.

Sbohem, mé malé hodné roztomilé holčičky (tedy až za rok, naštěstí). :((

Následující text vznikl (až na drobné stylistické úpravy) též už před několika lety. K jeho vytažení z „archivu“ mne inspirovala Mirka Švarcová, když jsme si na křtu knížky Marty Kučíkové (26. 10.) povídaly o nesnázích s výchovou náctileté dcery. A to si představte, že jsem měla tyhle zážitky doma dvojmo – prostě mám to štěstí, že mám dvojčata.

(Článek poprvé vyšel v dnes již zaniklém Ona iDnes 30. 10. 2013)

Ještě donedávna jsem měla doma malé vcelku hodné a roztomilé děti. Najednou se k nám do rodiny vplížilo tiše a nenápadně nikým nepozváno dospívání neboli puberta. Následující poznatky nejsou vědecky prokázány ani ověřeny klinickými studiemi, takže je berte s rezervou a bez záruky.

Stručný návod jak chovat puberťáka:

Krmení:

Pokud možno často a pravidelně. Nevnucujte dospívajícím dětem svou pomýlenou představu o tom, co je zdravé a tudíž pro jejich vývoj dobré. Pokud chci zabránit, aby si dospívající syn/dcera dopřávali k jídlu výhradně chipsy, hamburgry, pizzu a jiný fujtajbly s přepálenými tuky , vtloukám jim už od útlého mládí do hlavy názor, že do fast foodu půjdu jen v případě, že si chci uhnat žlučníkový záchvat (to že si tam občas zajdu na kafe, je přísně tajná informace). Pro jistotu vybavím každé ráno své školáky pořádnou svačinou. Obsah chleba, rohlíku či jiného pečiva s nimi předem zkonzultuji a kdo má permanentně nějaké připomínky, maže si svačinu sám. Zajistím plynulý přísun potravin do lednice. Nepočítám s tím, že to co se nachází v lednici ráno, tam bude ještě odpoledne. Pouze mrazák je nedotknutelný.

Oblečení a módní doplňky:

Rodiče puberťáka nemají šanci sledovat nejnovější trendy, co je mezi mládeží momentálně 'in'. Jsou totiž už pokročilého věku, tudíž absolutně 'out'. Jediný požadavek, který snad mohou vznést je, aby mladík či slečna při výběru svého outfitu zvážili venkovní teplotu (přece si nevezmou na hlavu úžasně 'cool' kulicha, když je venku 25 stupňů!) a vhodnost oblečení k dané příležitosti (balerínky na výšlap do hor nebrat!). Při společné návštěvě divadla to není rodič, kdo se stydí za odrbané džíny a vytahané tričko svého pubertálního potomka, ale to potomek se vás straní, protože nemůže pochopit, jak ho mohli zplodit takoví nažehlení suchaři a šosáci. Co se týče módního piercingu a tetování, tak to si lze bez svolení rodičů v oficiálních salonech pořídit až v osmnácti. Do té doby mají puberťáci dost času si promyslet, jestli své tělo takto permanentně 'zkrášlí'. Snad se za ně jednou vnoučata nebudou stydět!

Pohled do zrcadla:

Naše děti jsou samozřejmě krásné (nebo aspoň hezké) a 'téměř' dokonalé. Jsou přece po nás. No dobře, támhleta modelka z časopisu pro mládež je možná trochu krásnější a dokonalejší, ale to protože má na sobě pět kilo mejkapu, účes jí tři hodiny upravoval vlasový stylista a podívej, jak je vychrtlá - ta se ani nesmí normálně najíst! A vůbec, přestaň si už konečně nípat ty pupínky (zakázaná věta!), koupila jsem ti novou (už asi patnáctou) pleťovou vodu, která zaručeně funguje. Pokud vám vaše dítě předhazuje, že po vás zdědilo nemožný vlasy, nos, tlustý lýtka apod., vysvětlete mu citlivě, že s tím se prostě musí naučit žít. Taková Barbara Streissand nebo Dustin Hoffman taky nebyli zrovna krasavci a kam to dotáhli! Kdo? opáčí vaše dítě vyjeveně a znechuceně zaleze do svého pokoje.

Venčení:

Rodinné vlastivědné vycházky jsou pro dospívající potomky největší vopruz, i když se nakonec ukáže, že ten hrad nebo muzeum nebyly zase až tak špatný. Občasnou návštěvu kina by vám snad ještě tolerovali, koneckonců platíte to vy. Náctiletí nejraději tráví svůj čas v tlupě se svými vrstevníky. Za dotaz typu: Kde jste byli a co jste tam dělali? by měl rodič za trest dvěstěkrát napsat "Už nikdy nebudu dávat svému dítěti blbé otázky." Vytrénované čichové buňky snadno odhalí, že náš náctiletý drobeček kouřil nebo pil alkohol. V tom případě jsou různá represivní opatření a výchovná přednáška (pokud sami nejsme alkoholici nebo silní kuřáci) na místě. Váš potomek musí znát jasná pravidla hry a co ho čeká, když je nedodrží. Ovšem pozor, i my rodičové musíme 'hrát' fair play.

Škola:

rodiče: "Tak co bylo ve škole?"
dospívající: "Tak normálka, sme se učili..."

Po této vyčerpávající informační výměně se jdete tajně podívat na elektronickou evidenci známek, kterou má už dnes mnoho škol. Odpadá tím trapná věta: "Kde máš žákajdu?" Jedinou nevýhodou je, že si musíte pamatovat (případně vědět, kam jste si ho zapsali) přístupové heslo do elektronické žákovské. (To ti ho mám porád opakovat? Zaslechla jsem už asi stokrát, když jsem se onoho nezapamatovatelného kódu dožadovala). Když prolomíme všechny přístupové cesty k známkám potomstva, čeká nás buď šok nebo radostné překvapení - tý jo, on/ ona má z matiky lepší známky než já kdysi před lety.

Vtloukat dospívajícím dětem do hlavy větu: "učíš se to přece kvůli sobě", je asi stejně pošetilé a ujeté, jako bychom mu sdělovali: "tak a teď si smíš za odměnu uklidit pokoj, umýt nádobí, jít vynést odpadky..." apod.

Přísně zakázáno:

Abychom po dobu dospívání svých dětí věčně nevstupovali do minového pole, je třeba si osvojit pár rozumných zásad: Naše dítě věrně kopíruje naše vlastní prohřešky, takže asi dost těžko po něm můžeme chtít, aby mělo dokonale uklizený pokoj, když sami nemáme ve svých věcech úplně vzorný pořádek. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Když se chci svého dítěte něco zeptat, není od věci promyslet si, jestli by nám osobně byl podobný dotaz příjemný. Ostatně bombarduje nás snad daše dítě den co den trapnými příspěvky: Tak jak bylo v práci? Proč jsi už neudělal to a to? Kolikrát ti to mám opakovat? To je tvoje povinnost a ne moje, atd. atd. Na druhou stranu by bylo zajímavé zjistit, jak by dítka reagovala, kdybychom přejali do svého slovníku jejich vlastní hlášky: No jó porád. Jó už jdu. A co má bejt? Tys ́ něco říkal (a)? Hm, fakt vtipný. No to je hustý! apod.

Své dospívající dítě nemůžeme poslat spěšnou poštou v balíku s nápisem "Fragile and explosive" na převýchovu do švýcarského penzionátu nebo tibetského kláštera. Za jejich výchovu zodpovídáme výhradně my a navíc by se nám po nich po pár dnech strašně stýskalo. Vždyť jsou to naši miláčkové, drahouškové, zlatíčka... a taky naše naděje, že až jednou dospějou, tak se o nás na starý kolena třeba postarají.

Berme jejich výchovu s nadhledem, humorem a tolerancí (vocaď pocaď). Všímejme si svých dětí, zajímejme se o ně, ale to neznamená, že jim budeme každou vteřinu jejich života stát za zadkem - o to teda ale vůbec nestojí. Situací kdy budou "na pár facek" bude ještě nekonečně mnoho. To ustojíme a když ne, tak nějaká ta "malá výchovná domů" ještě nikomu charakter nezkřivila.

Ruku na srdce, oni to s náma taky nemají lehký. Howgh.

P. S.: Slibuju, že tohle je poslední "recyklovaný" článek. Teď už budu publikovat jen zbrusu nový nebo nějaký "těžký retro". Tak zas někdy příště.

Autor: Pavla Kolářová | pátek 27.10.2017 15:36 | karma článku: 17.33 | přečteno: 592x

Další články blogera

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma článku: 11.86 | Přečteno: 222 | Diskuse

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 296 | Diskuse

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma článku: 14.93 | Přečteno: 317 | Diskuse

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma článku: 30.80 | Přečteno: 3571 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 269 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 460 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 112 | Diskuse
Počet článků 333 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 846

Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...